Hoppa till innehåll

Jag är muslim

Jag är muslim

Hur är det att vara muslim i Sverige?

Anna Lindman har sökt svaret och byggt upp denna serie genom att möta människor som tror på Islam och bor i olika delar av Sverige. Hon ställer de adekvata och obekväma frågorna på sitt alltid så ödmjuka sätt när vi får följa med Anna hem till familjer, in till moskéer och ut i samhället.

Ärliga och härliga män och kvinnor beskriver förhållandet mellan svenska samhället och sin tro och att få utöva den här i Sverige. Krockarna och möjligheterna, frustrationen och tacksamheten, ytterligheter och oförstånd. En filmserie som helt enkelt ger inblick för den som inte vet och samhörighet för den som delar att tro.

Längd: 28 min

Ämne: Religionskunskap, samhällskunskap och värdegrund

religionskunskap
Jag är muslim 1 – Muslim i Sverige

När islam kom till moderna Sverige med imamen Osman efter andra världskriget så välkomnades den med nyfikenhet berättar religionsforskaren Simon Sorgenfrei. Idag är det en av de stora religionerna i Sverige och möts i samhället med skepsis av de som inte vet. Vi träffar två systrar från Makedonien som lever i Malmö med sin islamska tro på två helt olika sätt. Kontrasterna driver dem inte ifrån varandra. Kan vi lära oss något av det? Även Muhammad, professor i islamsk teologi och filosofi, ser möjligheter. På islamska kyrkogården i Stockholm växer antalet gravstenar. Ett tecken på hemhörighet i stället för att begravas i annat land. Muhammad beskriver islam med jämförelse till Sveriges bredd i hur man tror och utövar kristendomen.

28 min

religionskunskap
Jag är muslim 2 – Levnadsregler

Att leva med en religion som har sina traditioner och levnadsregler och som inte är detsamma som normen i ett nytt land är stundtals svårt. Alla länders kultur är påverkade av religion men religionen är inte kulturen. Så tolkningar av koran och heliga skrifter görs ideligen om frågor som skilsmässa och slöja till exempel. Sharia är hela ramverket för religionen och bygger på texter från 600-talet, avståndstagande av vissa delar görs redan sedan länge, David Thurfjell, religionshistoriker. Jasmina valde att inte bära slöja. Ett beslut som gjorde att hon bröt med delar av familjen. "Vad ska folk tycka? Hur ska folk reagera?" Det här var utifrån pappas perspektiv. Det mera än vad Gud skulle tycka så det var inte religiöst, utan kulturellt kopplat.

28 min

religionskunskap
Jag är muslim 3 – Bönen

Den andra av de fem grundpelarna i Islam är bönen och bönen är ett sätt att kommunicera med gud. Den viktigaste av bönerna är fredagsbönen, som är obligatorisk för män och gärna för kvinnor. Fredagsbön betyder också samling på arabiska. Men i moskén ber inte kvinnor och män tillsammans och det är en kontroversiell fråga mellan många muslimer. Vi möter kvinnor som trivs med avskildheten och likställer med omklädningsrum och tjejgym och kvinnor som Imamen Barudi som vill öppna upp i moskén män och kvinnor emellan. Men alla är inte välkomna att be i moskén. Husseyn är muslim och homosexuell och vill träffa en imam för att prata om rätten att få utöva sin religion som homosexuell. Även Bahare ber inte i moskén, hon ber till exempel när hon springer och känner att hon är ett med Gud i sina tankar. ”I varje bön väljer jag några verser från Koranen.”

28 min