
8 min
Elever ska inte begränsas av sitt kön. Det är skolans uppdrag att motverka traditionella könsmönster. Målet finns med som en röd tråd i skollagen, samtliga läroplaner och skolämnen. Men finns det könsroller och varför lever de vidare, i så fall?
Med termen genus menas ofta den sociala process som ger människor, grupper eller symboler kollektiva egenskaper som kopplas till kön, som manligt och maskulint respektive kvinnligt och feminint. Begreppet genus förklaras ofta som att det betonar relationen mellan könen. Med det menas att uppfattningar om kön och normer skapas relationellt. Genuskonstruktioner utmärks av ett motsatstänkande som skapar skillnader, isärhållande och makt. Bland våra nyheter nu rekommenderar vi norska Vad är en kvinna och den prisbelönade svenska kortfilmen Machopojkars. Båda skildrar snacket i omklädningsrum och konsekvenserna det kan få. Fina, fina Hur Ky blev Niels måste bara nämnas också.
Utöver de utbildningsfilmer som finns nedan har Film och Skola även många spelfilmer som är utmärkta underlag i en genusdiskussion. Om du abonnerar på Film och Skola spelfilm plus tipsar vi om dokumentärfilmen Hobbyhorse Revolution och spelfilmer som Suffragette , Mustang och Girl, som alla är omistliga i skolan. Men nedan hittar du också en lärorik och underhållande dokumentär om jämställdhet på tennisbanan; The Battle of the Sexes, samt den slagkraftiga dokumentären om den unga afghanska rapparen Sonita , Vi puffar också för pärlan Carmen och Lola om två romska tonårstjejer som sprakar av energi och kärlek trots omgivningens hederskultur samt den nyanserade underbara kanadensiska Giant Little Ones med grabbperspektiv. Missa inte heller den fantastiska suggestiva Whale Rider, filmad på Nya Zeeland, som är helt perfekt för normkritiska samtal i klassrummet. Ta gärna hjälp av filmernas handledningar!
Diskutera om könsroller påverkar dig, och i så fall på vilket sätt!