Hoppa till innehåll

Tema: Genus

Elever ska inte begränsas av sitt kön. Det är skolans uppdrag att motverka traditionella könsmönster. Målet finns med som en röd tråd i skollagen, samtliga läroplaner och skolämnen. Men finns det könsroller och varför lever de vidare, i så fall?

Med termen genus menas ofta den sociala process som ger människor, grupper eller symboler kollektiva egenskaper som kopplas till kön, som manligt och maskulint respektive kvinnligt och feminint. Begreppet genus förklaras ofta som att det betonar relationen mellan könen. Med det menas att uppfattningar om kön och normer skapas relationellt. Genuskonstruktioner utmärks av ett motsatstänkande som skapar skillnader, isärhållande och makt. Bland våra nyheter nu rekommenderar vi norska Vad är en kvinna och den prisbelönade svenska kortfilmen Machopojkars. Båda skildrar snacket i omklädningsrum och konsekvenserna det kan få. Fina, fina Hur Ky blev Niels måste bara nämnas också.

Utöver de utbildningsfilmer som finns nedan har Film och Skola även många spelfilmer som är utmärkta underlag i en genusdiskussion. Om du abonnerar på Film och Skola spelfilm plus tipsar vi om dokumentärfilmen Hobbyhorse Revolution och spelfilmer som  Suffragette , Mustang  och Girl, som alla är omistliga i skolan. Men nedan hittar du också en lärorik och underhållande dokumentär om jämställdhet på tennisbanan; The Battle of the Sexes, samt den slagkraftiga dokumentären om den unga afghanska rapparen Sonita , Vi  puffar också för  pärlan Carmen och Lola om två romska tonårstjejer som sprakar av energi och kärlek trots omgivningens hederskultur samt den nyanserade underbara kanadensiska Giant Little Ones med grabbperspektiv.  Missa inte heller den fantastiska suggestiva Whale Rider, filmad på Nya Zeeland, som är helt perfekt för normkritiska samtal i klassrummet. Ta gärna hjälp av filmernas handledningar!

Diskutera om könsroller påverkar dig, och i så fall på vilket sätt!

drama
Colette

Få har chockat sin samtid som Colette under förra seklets början. Hon bryter sig fri från alla tidens konventioner - lever med såväl kvinnor som män, skriver frispråkiga böcker, uppträder i erotiska tablåer. Tjugo år gammal gifter hon sig med bokförläggaren Willy, som snart upptäcker sin intelligenta hustrus författartalang. Att skriva under eget namn går inte för sig för en kvinna, så Willy tar åt sig äran av Colettes första bok om unga Claudine och tvingar henne att skriva fler. Willy och Colette är snart Paris mest omsusade kändispar, som delar samma älskarinna medan Colette beskriver deras eskapader i Claudine-böckerna. När hon inleder en skandalös relation med den kostymklädda markisinnan de Belbeuf blir det början till hennes verkliga frigörelse. Nu ska alla få veta vem som egentligen skrivit böckerna som tagit Frankrike med storm! Willy, som vägrar släppa kontrollen över Colettes författarskap, inser inte att han mäter sig med en av den nya tidens mest beslutsamma kvinnor.

111 min