Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Religionskunskap

Jag är muslim 4 – Radikalisering

Del 4 av 6

-Runt om i världen begås det fruktansvärda dåd i Islams namn. Det är dåd som också på många sätt påverkar muslimer här i Sverige. Men det finns krafter som motverkar radikalisering i Sverige. Moosa och Samir är två av dem. De når ut via sociala medier och att vara där människor är genom nattvandringar. I de heliga skrifterna finns många argument för antivåld som de använder.

Vi träffar en somalisk mamma som förlorat sin son till IS. En sorg då hon lämnat krig för att få trygghet för sin familj. Men utanförskapet i samhället var för mycket för honom. Susanne, professor i religionshistoria på Stockholms universitet, beskriver islams olika grenar med att Koranen tolkas så olika och menar att det inte är religionen som är farlig utan marginaliserade människor.

  • Genomgående i avsnittet nämns utanförskap och sociala medier som starkt bidragande faktorer till radikalisering.

Hur är det att vara muslim i Sverige?

Anna Lindman har sökt svaret och byggt upp denna serie genom att möta människor som tror på Islam och bor i olika delar av Sverige. Hon ställer de adekvata och obekväma frågorna på sitt alltid så ödmjuka sätt när vi får följa med Anna hem till familjer, in till moskéer och ut i samhället.
Ärliga och härliga män och kvinnor beskriver förhållandet mellan svenska samhället och sin tro och att få utöva den här i Sverige. Krockarna och möjligheterna, frustrationen och tacksamheten, ytterligheter och oförstånd. En filmserie som helt enkelt ger inblick för den som inte vet och samhörighet för den som delar att tro.

SVT logotyp