Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Religionskunskap

Jag är muslim 5 – Islamofobi

Del 5 av 6

Islamofobi leder till diskriminering, många blir utsatta för påhopp i det offentliga rummet. I synnerhet kvinnor som bär slöja. Vi träffar Sarah i en boxningslokal där slöjbeklädda kvinnor tränar självförsvar. Sarah, Anna och Kausar beskriver obehaget med män som tar sig friheter att agera hotfullt både fysiskt som psykiskt på gatan och i affärer. Det förs också diskussion om slöjans valfrihet.

Hassanai är religionsvetare, uppvuxen i Trollhättan där flera rasistiska attentat har skett sedan 90-talet. Anna undrar hur det påverkar en att växa upp i en rasistisk miljö? Med svaret att man känner sig oönskad, att det är svårt att hitta sin plats. Islam som kultur framställs som något som inte passar i Sverige och ju mer det talas om det desto mer normaliseras det.

  • Vad är det för skillnad på religionskritik och islamofobi?

Hur är det att vara muslim i Sverige?

Anna Lindman har sökt svaret och byggt upp denna serie genom att möta människor som tror på Islam och bor i olika delar av Sverige. Hon ställer de adekvata och obekväma frågorna på sitt alltid så ödmjuka sätt när vi får följa med Anna hem till familjer, in till moskéer och ut i samhället.
Ärliga och härliga män och kvinnor beskriver förhållandet mellan svenska samhället och sin tro och att få utöva den här i Sverige. Krockarna och möjligheterna, frustrationen och tacksamheten, ytterligheter och oförstånd. En filmserie som helt enkelt ger inblick för den som inte vet och samhörighet för den som delar att tro.

SVT logotyp