Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Religionskunskap

Jag är muslim 2 – Levnadsregler

Del 2 av 6

Att leva med en religion som har sina traditioner och levnadsregler och som inte är detsamma som normen i ett nytt land är stundtals svårt. Alla länders kultur är påverkade av religion men religionen är inte kulturen. Så tolkningar av koran och heliga skrifter görs ideligen om frågor som skilsmässa och slöja till exempel. - Sharia är hela ramverket för religionen och bygger på texter från 600-talet, avståndstagande av vissa delar görs redan sedan länge, säger David Thurfjell, religionshistoriker.

Jasmina valde att inte bära slöja. Ett beslut som gjorde att hon bröt med delar av familjen. "Vad ska folk tycka? Hur ska folk reagera?" Det här var tankar utifrån pappas perspektiv. Det, mera än vad Gud skulle tycka, så beslutet var egentligen inte religiöst, utan kulturellt kopplat.

Hur är det att vara muslim i Sverige?
Anna Lindman har sökt svaret och byggt upp denna serie genom att möta människor som tror på Islam och bor i olika delar av Sverige. Hon ställer de adekvata och obekväma frågorna på sitt alltid så ödmjuka sätt när vi får följa med Anna hem till familjer, in till moskéer och ut i samhället.
Ärliga och härliga män och kvinnor beskriver förhållandet mellan svenska samhället och sin tro och att få utöva den här i Sverige. Krockarna och möjligheterna, frustrationen och tacksamheten, ytterligheter och oförstånd. En filmserie som helt enkelt ger inblick för den som inte vet och samhörighet för den som delar att tro.

SVT logotyp