Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Religionskunskap

Jag är muslim 1 – Muslim i Sverige

Del 1 av 6

När islam kom till moderna Sverige med imamen Osman efter andra världskriget så välkomnades den med nyfikenhet berättar religionsforskaren Simon Sorgenfrei. Idag är det en av de stora religionerna i Sverige och möts i samhället med skepsis av de som inte vet. Vi träffar två systrar från Makedonien som lever i Malmö med sin islamska tro på två helt olika sätt. Kontrasterna driver dem inte ifrån varandra. Kan vi lära oss något av det?
Även Muhammad, professor i islamsk teologi och filosofi, ser möjligheter. På islamska kyrkogården i Stockholm växer antalet gravstenar. Ett tecken på hemhörighet i stället för att begravas i annat land. Muhammad beskriver islam med jämförelse till Sveriges bredd i hur man tror och utövar kristendomen.

Hur är det att vara muslim i Sverige?
Anna Lindman har sökt svaret och byggt upp denna serie genom att möta människor som tror på Islam och bor i olika delar av Sverige. Hon ställer de adekvata och obekväma frågorna på sitt alltid så ödmjuka sätt när vi får följa med Anna hem till familjer, in till moskéer och ut i samhället.
Ärliga och härliga män och kvinnor beskriver förhållandet mellan svenska samhället och sin tro och att få utöva den här i Sverige. Krockarna och möjligheterna, frustrationen och tacksamheten, ytterligheter och oförstånd. En filmserie som helt enkelt ger inblick för den som inte vet och samhörighet för den som delar att tro.

SVT logotyp