Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Religionskunskap

Jag är muslim 3 – Bönen

Del 3 av 6

Den andra av de fem grundpelarna i Islam är bönen och bönen är ett sätt att kommunicera med gud. Den viktigaste av bönerna är fredagsbönen, som är obligatorisk för män och gärna för kvinnor. Fredagsbön betyder också samling på arabiska. Men i moskén ber inte kvinnor och män tillsammans och det är en kontroversiell fråga mellan många muslimer. Vi möter kvinnor som trivs med avskildheten och likställer med omklädningsrum och tjejgym och kvinnor som Imamen Barudi som vill öppna upp i moskén män och kvinnor emellan.

Men alla är inte välkomna att be i moskén. Husseyn är muslim och homosexuell och vill träffa en imam för att prata om rätten att få utöva sin religion som homosexuell. Även Bahare ber inte i moskén, hon ber till exempel när hon springer och känner att hon är ett med Gud i sina tankar. ”I varje bön väljer jag några verser från Koranen.”

Hur är det att vara muslim i Sverige?
Anna Lindman har sökt svaret och byggt upp denna serie genom att möta människor som tror på Islam och bor i olika delar av Sverige. Hon ställer de adekvata och obekväma frågorna på sitt alltid så ödmjuka sätt när vi får följa med Anna hem till familjer, in till moskéer och ut i samhället.
Ärliga och härliga män och kvinnor beskriver förhållandet mellan svenska samhället och sin tro och att få utöva den här i Sverige. Krockarna och möjligheterna, frustrationen och tacksamheten, ytterligheter och oförstånd. En filmserie som helt enkelt ger inblick för den som inte vet och samhörighet för den som delar att tro.

SVT logotyp