Hoppa till innehåll

Gud så gott!

Gud så gott!

I serien ”Gud så gott” undersöker programledarna Anna Lindman och Johanna Westman olika aspekter av just religion och mat. I seriens sju avsnitt möter vi personer som på olika sätt har åsikter om vad vi lägger på tallriken och varför mat väcker både moraliska, etiska och religiösa frågeställningar hos oss.

Den mat vi äter, hur vi tillagar den och vilka måltidstraditioner vi lärt oss tycka om skiljer sig mellan olika länder och kulturer. Det beror dels på att tillgången på råvaror ser olika ut, dels på att våra måltidstraditioner påverkas av det egna samhällets sociala strukturer. Därför är det kanske inte konstigt att mat och religion har starka band!

Längd: 28 min

Ämne: Religionskunskap och Hem- och konsumentkunskap

religionskunskap
Gud så gott! Förbjudet

Denna gång lagas det både judisk sabbatsmåltid och råbiff på häst och pratas om förbud och matregler. Vi lär oss vad kosher är och att judiska och muslimska matregler ibland sammanfaller. Medverkar gör bland andra Özz Nüjen, komiker, Richard Tellström, etnolog och måltidshistoriker och Isak Nachman, rabbin och lärare. Varför anses frosseri vara en synd? Enligt Richard Tellström, är frosseri troligen en synd för att om jag frossar finns det automatiskt mindre till dig. Om en tar för mycket av de gemensamma resurserna får andra mindre. Programmet "Förbjudet" ingår i serien "Gud så gott!" om matens roll som ritual för gemenskap inom religioner lämplig för hem-och konsumentkunskap och religion för mellanstadiet, åk 5, åk 6 och högstadiet åk7.åk8 och åk 9 samt på gymnasiet Avsnittet handlar om vilka matvaror och ingredienser som är förbjudna inom olika religioner. Handledning finns.

28 min