Naturens näringspyramid
Solen driver växternas fotosyntes. Den kemiska reaktionen är livsavgörande då den binder solens energi. Energin kan sen spridas vidare till andra livsformer som föda. Den fördelas och förbrukas sen av olika livsformer från bakterier till stora valar. Hur påverkas djurens storlek och population av vilken del i näringskedjan de befinner sig? Och vad är det för skillnad på energi och näringsämnen?
Filmen är uppdelad i följande kapitel:
00:00 Introduktion – Små ekosystem som en damm och stora ekosystem som hela skogar är beroende av solens energi som lagras i växternas fotosyntes. Nästan allt liv är anpassat utifrån det.
01:45 Fotosyntes – 90 % av livets massa är växter. De kan med klorofyll utföra fotosyntes som ger syrgas till atmosfären samt lagrar energi i form av byggstenar till kolhydrater och proteiner. Från växternas lagrade energi får djurlivet sin energi som går i en näringskedja från växt till växtätare vidare till rovdjur.
04:30 Näringskedjan – Näringskedjans/näringsvävens livsformer kan fördelas i en näringspyramid i olika trofiska nivåer. Först förklaras en kedja i marin miljö. Längst ner är växtlivet som utgör den största massan, därefter herbivorer, karnivorer och sist destruenter och nekrofager. Mängden energi som krävs, storleken på djuren och även antalet individer beskrivs. Solens energi behöver ständigt fyllas på medan atomerna går i kretslopp. Kolets cykel är den som specificeras.
11:10 Sammanfattning
Denna film berör det globala målet 15: Ekosystem och biologisk mångfald
- Produktionsland: Spanien
- Produktionsår: 2023
- Ämnen: Biologi
- Målgrupper: Grundskola 4-6 Grundskola 7-9
- Språk: Svenska
- Textade språk: Svenska
- Ålder från: 11 år
- Speltid: 13 min
- Artikelnummer: EDU0367_13