Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Geografi

Upptäck Sverige – Västerbotten

Landskapet Västerbotten och dess största stad, Kulturhuvudstaden Umeå, bara växer och växer. Orsakerna till det får vi veta i filmen. Vi träffar Ida, en av många som studerat på Umeå Universitet och nu arbetar som forskare. Vi besöker Dohi Sweden som är ett av de snabbast växande företagen i Umeå inom informationsteknik, IT.

I landskapets många älvar finns flera vattenkraftverk. Vi besöker Sveriges största, Stornorrfors, och får reda på hur det fungerar. Vid den naturskyddade Vindelälven berättar en fritidsfiskare om hur man gör för att fånga en lax. En same berättar hur det är att arbeta i det mycket gamla yrket, renskötare. I en gruva i Skelleftefältet får vi höra om hur det var när det en gång rådde guldfeber i området. Vi besöker Bolidens smältverk i Rönnskär utanför Skellefteå och får veta hur man får fram guld.

Vi ser hur dom stora Europavägarna och järnvägslinjerna går. Vi förstår hur viktig snöscootern är för många av dom som bor i Västerbotten. Vi får höra varför Norra skogsägarna och forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå driver ett projekt tillsammans. Och hur viktigt det är att barnen tidigt lär känna sig hemma i skogen. Och varför flyttar så många till den lilla orten Bastuträsk, när så många andra hus och till och med byar i Västerbotten är obebodda?