Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Geografi

Upptäck Sverige – Hälsingland

Hälsingland är ett rikt landskap. Det är rikt på vacker natur, blånande berg, sjöar, lång kust, och stora skogar med vilda djur som landskapsdjuret lo. En annan rikedom var landskapsblomman lin som man odlade och gjorde vackra tyger av. Av pengarna man fick in på linet byggde man de ståtliga Hälsingegårdarna som numera finns på Unesco's världsarvlista. Fortfarande gör man vackra tyger av linet.

Idag använder man skogen till att bland annat göra kartongpapper av på Iggesunds Pappersbruk som exporterar det mesta. Barken använder man till att driva fabriken med el och ånga. I den största staden Hudiksvall, ett gammalt fiskesamhälle, fortsätter uttrycket "det glada Hudik" genom bland annat musikfester och Glada Hudikteatern.

I Hälsingland är den rika musiktraditionen viktig. Därför vill man föra traditionen vidare ute i skolorna i landskapet. Hambon är den mest kända dansen i Hälsingland. På spelmansstämmor träffas spelmän, dansare och folkmusiker. Två stora frågor för framtiden: Hur ska man få människor att stanna kvar i landskapet? Hur ska man få in de nya svenskarna i samhället på ett bra sätt?