Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Religionskunskap

Våra högtider - Lucia

Lucia, ett helgon från Italien eller en dräng på 1800-talet? Traditioner är inte alltid vad man tror. Säg du lucia eller luciatåg ser nog många framför sig en vitklädd gestalt med ljuskrona som högtidligt skrider fram, åtföljd av tärnor, stjärngossar och möjligen någon tomte.

I den här filmen får vi lära oss mer om lucia och luciatåget och chans att förstå hur allt hänger ihop, varifrån alla olika traditioner med lucia kommer och hur det har ändrats. Vad har det katolska helgonet Sankta Lucia gemensamt med högtiden lucia? Varför är dagens Lucia oftast vitklädd och med en ljuskrona i håret? Varifrån kommer luciasången? Hur kan det komma sig att det finns så många olika figurer med i luciatåget? 

”Våra högtider” är en filmserie om våra största och viktigaste högtider och traditioner som firas i Sverige. Syftet med filmserien är att ge eleven fördjupade kunskaper om våra högtider och traditioner och ökad förståelse för att högtider och traditioner ser olika ut, och att de förändras. I filmserien deltar experter från bl.a. Nordiska museet samt religionsvetare.