Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet

Stressade ungdomar

Fler och fler ungdomar känner sig idag mer stressade och oroliga inför framtiden än någonsin tidigare. Det ställs högre krav från både samhället och skolan på att skaffa sig en utbildning för att ha en chans att komma in på arbetsmarknaden. Stressen och den psykiska ohälsan har ökat dramatiskt hos tonåringar de senaste 15-20 åren!

I filmen möter vi stressforskaren Alexander Perski från Stressforskningsinstutet och psykologen Fredrik Livheim, som forskar i ämnet att förebygga stress. De menar att en annan orsak till den ökande stressen bland ungdomar idag är "teknikstressen", vilket innebär att de hela tiden är uppkopplade via nätet och mobiler. Och därmed alltid nåbara - dygnet runt. "Det är den långvariga stressen som får allvarliga följder och som gör oss sjuka." Det säger överläkaren och författaren Nils Simonsson.

En av våra största fotbollsspelare, Tina Nordlund, berättar att det tog fem år för henne att bli frisk igen efter att ha varit sjuk av stress. Vad händer i kroppen vid stress och hur ska vi undvika den långvariga och farliga stressen? Några av de mest populära metoderna idag för att varva ner och må bättre är Yoga, Tai-chi och Mindfulness. En mycket viktig film om den ökande stressen bland ungdomar i samhället!