Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Värdegrund

Återbruket – gamla gudar och myter i nya tider

Forntidens myter har fått nytt liv. Yggdrasil och asarnas Midgård används som rollspel och ger tusentals träffar på internet. Torshammaren hänger som halssmycke på vissa, andra lär sig tyda runor. Forntiden används, precis som i alla tider, lite som man vill. 

Redan när Snorre Sturlasson för 800 år sedan skrev om gudamyterna i sin Edda, så gjorde han det för sin publik - kristna aristokrater vid medeltida kungahov i Norden. På 1800-talet tyckte sig mytforskare i samma Edda se en källa till urtida helig visdom. Den kunde väcka en slumrande nordisk ursprunglig anda till liv. 

Med samma baktanke satte också Richard Wagner nordisk mytologi på scen i full kostymering med tordönsmusik i sina fyra operaverk om Ringen. Drömmen om den ursprungliga folkandan blev politisk dynamit i Tyskland på 1930-talet. Nazistpartiet och SS hyllade vikingatiden och försökte med hjälp av arkeologi bevisa att de var arvtagare till de äkta gamla "germanerna". 

Än idag blomstrar fantasier ur dessa gamla gudar och myter. Men återbruket har numera många ansikten. Ut ur olika media strömmar kraftfulla fantasier om den gamla fornnordiska världen. En sagovärld som fått förnyad dragningskraft sedan Tolkien skrev sin myt om "Sagan om ringen" och det förbannade guldet, som gav upphov till en ny genre, Fantasy.

Filmen är producerad av Maja Hagerman som är historiker, författare och TV-producent.