Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Spelfilm plus Minoritetsspråk

Prick och Fläck på fläcken – Samiska

En ny Knattefilm om Prick och Fläck, på minoritetsspråket samiska, som ingår i regeringens satsning till stöd för barnfilmer på de nationella minoritetsspråken i Sverige.  Lika intressant för de som har språket som modersmål och för alla som vill höra och sprida hur språket låter. Ett bra sätt att uppfylla skrivningen om minoritetsspråk i LGR 11.

I charmörerna Prick och Fläcks värld är allt prickigt och fläckigt. Inte nog med att en av dem är täckt med fläckar och den andra är täckt med prickar, dessutom finns det ju prickar och fläckar överallt! Nu får vi följa med när Prick och Fläck bakar, de står bokstavligen på öronen, får vattkoppor, nya konstiga kliande prickar mitt i det prickiga och fläckiga. Och sist men inte minst ordnar de nyårsdisko.

Berättare: Elina Israelsson, översättning: Sara Aira Fjellstrom.

Var tionde svensk definierar sig till någon av de erkända minoritetsgrupperna i Sverige – tornedalingar, sverigefinnar, judar, romer och samer (som också är ett urfolk). Dessa grupper har funnits i Sverige under lång tid, men ända in på nittonhundratalet har deras språk, kultur och tradition diskriminerats och förtryckts.
De nationella minoritetsspråken i Sverige är meänkieli, finska, jiddisch, romani chib och samiska (med varieteter). Läs mer här