Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Spelfilm plus Minoritetsspråk

Alfons leker Einstein – Samiska

Tre nya Knattefilmer om Alfons Åberg, på minoritetsspråk. Två av dem baserade på böcker: Hur långt når Alfons och Alfons och soldatpappan, och den tredje på ett originalmanus: Alfons leker Einstein.

Hur långt når Alfons?
Alfons är nu en skolpojke och funderar på det mesta. Var börjar och slutar allt? Hur mycket av Alfons är egentligen verkligen Alfons? Om man spottar på gatan, är det en bit av en själv som ligger där i spottet?

Alfons och soldatpappan (tidkod börjar på 12:41)
Alfons har en ny kompis, Hamdi och de leker ofta krigslekar. Hamdis pappa har varit med i kriget, ett riktigt krig. Alfons och Hamdi vill gärna att pappan ska berätta om kriget. Men den här soldatpappan vill inte så gärna berätta.

Alfons leker Einstein (tidkod börjar på 24:52)
Alfons funderar över uppfinningar och uppfinnare. Tillsammans med Hamidi och Milla gör han en uppfinningsbok och testar en del av dem i praktiken.

Berättare: Paul Ol Jona Utsi, översättning: Lea Simma, undertexter: Per Wollberg.

Var tionde svensk definierar sig till någon av de erkända minoritetsgrupperna i Sverige – tornedalingar, sverigefinnar, judar, romer och samer (som också är ett urfolk). Dessa grupper har funnits i Sverige under lång tid, men ända in på nittonhundratalet har deras språk, kultur och tradition diskriminerats och förtryckts.
De nationella minoritetsspråken i Sverige är meänkieli, finska, jiddisch, romani chib och samiska (med varieteter).

Läs mer här