Folkmusikens historia i Sverige: Del 2 - Från polska till nyckelharpa
Den här filmen tar upp musikaliska karaktärsdrag i folkmusik från olika tidsperioder från 1800-talet till nutid i Sverige. Om folkmusikens danser, kyrkliga och folkliga vokaler och folkmusikinstrument som till exempel fiol, klarinett och nyckelharpa. Dessutom berättas det om hur folkmusiken har moderniserats under 1900-talet och i nutid.
Med folkmusikerna Ulrika Gunnarsson och Pers-Nils som guider lotsas vi genom folkmusikens historia och får lära oss mer om folkmusik från medeltida ballader, polska, nyckelharpa och kulning till modernare folkmusik.
Den svenska folkmusikens historia är ett läromedel för högstadiet och gymnasiet. Läromedlet består av två filmer som tar upp den svenska folkmusiken, från ballader och bruksmusik till nutida folkmusik och blandstilar som spelas på festivaler och scener. Musiken har genom alla tider påverkats av sin samtid och det gäller i allra högsta grad den svenska folkmusiken som består av allt ifrån vaggsånger, danslekar, sångberättelser och spel till dans men även högtidsmusik och skämtsamma dryckesvisor. Den svenska folkmusiken har påverkats och utvecklats av andra musikstilar, nya instrument och samhällsförändringar såsom exempelvis reformationen. Vi får bland annat lära oss om kulning, ballader, folkliga danser, olika musikinstrument och om bruksmusik, när musiken huvudsakligen inte var konsertmusik eller något man kunde uppleva när som helst.
- Produktionsland: Sverige
- Bolag: HamarkFilm
- Produktionsår: 2023
- Ämnen: Musik
- Målgrupper: Grundskola 7-9 Gymnasieskola Vuxenutbildning
- Språk: Svenska
- Textade språk: Svenska
- Speltid: 16 min
- Artikelnummer: HAM3014