Världens hemskaste sjukdomar – Dysenteri
Mitt under 30-åriga kriget, år 1630, värvas Anna och Nouveline till den svenska armén. Bland soldaterna härjar dysenteri och det dröjer inte länge förrän både Anna och Nouveline också får smittan. Med magknip, feber och diarré besöker de fältskären som gör sitt bästa för att bota dem. Inte direkt en lätt uppgift när hälften av alla som drabbas dör.
Pandemier och farsoter är inte något nytt i historien. Det är många sjukdomar som gett stora och även dödliga besvär. I den här populära och svt-producerade serien på flera delar beskrivs en historisk sjukdom per avsnitt. Vi får veta hur många människor som led och dog av sjukdomen i Sverige och i världen. I varje del får två barn vara med på en ruskig resa tillsammans med Erik Ekstrand och prova på sjukdomen och hur det var på den tiden, hur man var klädd, bodde och levde. Dessutom får barnen testa olika metoder som fanns då för att försöka bota sjukdomarna.
Detta avsnitt berör det globala målet 3: God hälsa och välbefinnande
3.3 Bekämpa smittsamma sjukdomar
Senast 2030 utrota epidemierna av aids, tuberkulos, malaria och försummade tropiska sjukdomar samt bekämpa hepatit, vattenburna sjukdomar och andra smittsamma sjukdomar.
- Produktionsland: Sverige
- Bolag: SVT
- Produktionsår: 2019
- Ämnen: Biologi Historia
- Målgrupper: Grundskola F-3 Grundskola 4-6 Anpassad skola
- Språk: Svenska
- Textade språk: Svenska
- Ålder från: 8 år
- Rek. ålder: 10–12 år
- Speltid: 19 min
- Artikelnummer: EDU0234_9