Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Fysik

Har storleken betydelse? – Skönheten i det lilla

Del 2 av 2.
Om du behöver välja avsnitt av de två rekommenderas denna av redaktionen.

När det handlar om materia har storleken betydelse! Vi får se tankeexperiment på vad som händer om vi krymper något omkring oss. Vore jorden hälften så stor skulle tyngdkraften tillåta oss att göra vansinnig akrobatik – men också få olycksbådande norrsken varhelst på jorden. Studera om det finns någon fördelaktig storlek för liv på jorden genom att jämföra med världens minsta däggdjur. Och föreställ dig vår sol som en liten röd dvärg.

01:40 Livet på jorden om jorden var hälften så stor. Gravitationens påverkan på sådant vi tar för givet såsom skydd mot kosmisk strålning och atmosfär.

13:30 Vad bestämmer däggdjurens storlek och hur vore det om vi var lika små som insekter? Om utrotning, styrka och intellekt.

37:30 Livet på jorden om solen var som en liten röd dvärg. Om fusion och jämförelser med hur vi letar liv i vårt närmaste solsystem.

En brittisk serie på två delar som visuellt visar hur storleken på föremål påverkar omgivning och fenomen. Låt eleven få utmana sina nya kunskaper genom att se hur det blir när det är ”fel” storlek. Visuella tankeexperiment!