Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Samhällskunskap/biologi

Ditt förutbestämda liv – När tonåringar hamnar snett

Del 2 av 4

Är det genetik eller arv bakom ungdomars beteende när de blir mer riskbenägna och testar lagens gränser? Det diskuteras tillsammans med etiska diskussioner kring brott och straff. Vi får följa två av studiens försökspersoner som har liknande genetiska drag men med olika uppväxt. Mycket väl lämpat avsnitt för arbete inom Sh, Re och Bi kring de olika etik-begreppen kombinerat med rättsväsendet och genetiken.

”Ska det finnas dödsstraff på ungdomar?"

Möt de mest vetenskapligt studerade människorna i världen. En grupp av 1 037 individer födda i en och samma stad har följts sedan deras födelse år 1972. Serien bygger på den fascinerande Dunedin-studien och informationen som den har tillhandahållit på nästan alla områden inom medicinsk och social utveckling.
Denna prisbelönta serie är ypperlig för ämnesöverskridande arbete mellan samhällskunskap och biologi men även i religion. I fyra avsnitt får vi vetenskapliga belägg för hur arv och miljö påverkar människors liv. Inget genetiskt arv är dåligt utan miljön är den som formar vår hälsa mycket mer än vad man kan föreställa sig. Så hur kan samhället skapa lagar och förutsättningar som optimerar människors liv?