Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Samhällskunskap/biologi

Ditt förutbestämda liv – När gener kombineras med fel miljö

Del 3 av 4

Generna vi har ger varje individ vissa förmågor och förutsättningar och miljön kan förstärka eller dämpa dem. Våldsbenägenhet, depressioner och andra psykotiska sjukdomar har alla genetiska uttryck men de analyseras utifrån yttre faktorer såsom social utstötning och stressfaktorer som jordbävningar.

”En nedärvd egenskap kan vara både bra och dålig, miljön styr."

Möt de mest vetenskapligt studerade människorna i världen. En grupp av 1 037 individer födda i en och samma stad har följts sedan deras födelse år 1972. Serien bygger på den fascinerande Dunedin-studien och informationen som den har tillhandahållit på nästan alla områden inom medicinsk och social utveckling.
Denna prisbelönta serie är ypperlig för ämnesöverskridande arbete mellan samhällskunskap och biologi men även i religion. I fyra avsnitt får vi vetenskapliga belägg för hur arv och miljö påverkar människors liv. Inget genetiskt arv är dåligt utan miljön är den som formar vår hälsa mycket mer än vad man kan föreställa sig. Så hur kan samhället skapa lagar och förutsättningar som optimerar människors liv?