Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Biologi

Däggdjurens anpassningar – Dromedar

Del 2 av 5 från filmen Däggdjurens anpassningar.

Dromedaren är ett däggdjur som lever i den extrema öknen – torrt, kallt och varmt. För att överleva där har den gjort vissa anpassningar som förklaras med fina och tydliga naturbilder och animationer.

Dromedaren har långa ögonfransar, hår i öronöppningen och en näsa som kan stängas som skydd vid sandstormar. Dess vadderade fotsulor och långa ben skyddar mot värmen från marken, och dromedaren har förmågan att justera sin kroppstemperatur under dygnet. Att de spar fukt från utandningsluften, har lite urin och torr avföring samt endast svettas vid kroppstemperatur över 40 C är också anpassningar som gjort det möjligt för arten att överleva i denna extrema livsmiljö. Dessutom är det fördelaktigt att de kan dricka 100 liter vatten på några minuter och leva 1-2 veckor utan mat och vatten.

Däggdjur finns på alla jordens kontinenter. Du hittar dem i de kalla polerna och i varma torra öknar. Du hittar dem i vatten och i luften och till och med under jord. Däggdjuren på vår planet har i många generationer specialiserat sig för den miljö som den lever i.