Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

UR Hem- Och Konsumentkunskap

Sverige forskar : Krydda mat med doft

Bättre kunskap om luktsinnet kan visa vägen till godare smakupplevelser och få oss att äta nyttigare och hållbarare i framtiden. Forskare vid Karolinska institutet (KI) kan visa hur våra hjärnor faktiskt uppfattar doft som smak. Men vilka dofter som vi uppfattar som söta är inte medfött utan inlärt. Det innebär att det är möjligt att påverka hur vi uppfattar en doft. Janina Seubert, docent i psykologi, och Putu Agus Khorisantono och Lucile Rey, båda postdoktorer i neurovetenskap, visar hur de kan testa och manipulera vårt luktsinne.