Maten vi äter – från gård till butik
I vår del av världen är matbutikerna välfyllda. Vi kan ofta välja mellan flera tillverkare av samma produkt. Men varifrån kommer maten och hur förädlas råvarorna innan de hamnar på hyllorna i matbutikerna? På Strängnäs valskvarn får vi se hur olika sorters säd mals ner och blir till mjöl. Vi träffar några kvällspigga bagare som visar hur man med ett fåtal ingredienser bakar gott bröd utan tillsatser. På Sveriges enda pastafabrik får vi veta vilka råvaror de använder för att göra bland annat makaroner och spagetti. I nordens största mejeri genomgår mjölken olika tester och processer innan den blir mjölk, yoghurt, smör och ost. Den smått världsberömda falukorven började att tillverkas redan på 1600-talet, och fortfarande gör man falukorv på ett charkuteri i Falun. För att göra chips behövs stora mängder potatis. Vi följer med på resan från potatis till färdigt chips. Ciceronen Elias ska laga middag till sina kompisar och åker till affären för att handla. Men tyvärr glömmer han att köpa en del av det som står på matlistan. Så han uppfinner en helt ny maträtt... |
- Bolag: MNM
- Produktionsår: 2012
- Ämnen: Samhällskunskap Geografi
- Målgrupper: Grundskola F-3 Grundskola 4-6
- Språk: Svenska
- Speltid: 16 min
- Artikelnummer: EM1092