Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Hem- Och Konsumentkunskap

Varifrån kommer mjölken?

Varje år dricker vi nästan 140 liter mjölk per person. Det gör oss svenskar till storkonsumenter av denna närings- och vitaminrika dryck. Men varför fylls kojuvren och vad händer med drycken från att den mjölkas, tills den hälls i ett glas?

Den här filmen visar allt detta och lite till. Mjölk är ett av våra viktigaste livsmedel. Den innehåller mängder av näringsämnen som är viktiga för vår utveckling. För att må bra rekommenderas man att framför allt som liten dricka flera glas mjölk om dagen.

Mjölken vi människor dricker kommer främst från nötkreatur. I Sverige dricker vi betydligt mer mjölk än i många andra länder, man räknar med att vi i dricker ungefär 137 liter per person och år.

I Europa började man dricka mjölk redan under stenåldern då man hade brist på annan näringsrik kost. Sedan dess har mjölken varit en självklar del i vårt samhälle, den har till och med en viktig roll i vår nordiska skapelseberättelse!

Mål från LGR 11 som filmen berör:

Teknik åk 4-6
Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Hemkunskap åk 1-6
Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.

Hemkunskap åk 7-9
Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.