Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm So-ämnen

Palme – sista timmarna (skolversion)

Den 28 februari 2016 var det trettio år sedan skotten föll på Sveavägen. Fortfarande är det inte klarlagt vem som sköt eller varför det hände. Dokumentären blir en resa i tiden – från den tidens politiska samhällsklimat till dagens förändrade samhälle. Mordet på Olof Palme blev starten till en ny tid; ett annat politiskt klimat, en social-demokratisk era som helt blev bruten, ett helt annorlunda säkerhetstänkande i samhället, ett nytt medieklimat.

Filmen berättar om Olof Palme och ger samtidigt en dramatisk skildring av timmarna före och efter mordet. Hur kändes det för svenskarna att vakna upp till nyheten om att regeringschefen, statsministern, var mördad på öppen gata? Vem var Palme? Varför väckte han så starka känslor? Hur sågs han av statschefer och privatpersoner inrikes och utomlands? Vad innebar det så kallade Palme-hatet som fanns då? Förekommer liknande hatkampanjer idag?

I filmen finns utdrag av Olof Palmes tal och han var en skicklig retoriker. I ämnet svenska kan talen ge färg om något av hans tal ska analyseras.  Välj något av talen och gör en analys utifrån etos, patos och logos (den s k retoriska triangeln), läs mer i filmens handledning.

Dokumentären ger även flera exempel på några av Palmes mest kända tal.