Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Utbildningsfilm Religion

Livsåskådning och ateism

Med livsåskådning menas olika sätt att se på livet och det behöver inte inkludera en tro på en gud. Den som är ateist tror inte alls på en gud. I Sverige säger mer än en tredjedel av ungdomarna att de är ateister. Och det är bara cirka en tiondel av 16–24 åringarna som ser sig som religiösa.

Över hela jorden är det en miljard människor som är ateister och inte tror på någon gud, eller menar att det inte går att säga om det finns gudar eller inte. I den här filmen möter du ungdomar på humanisternas konfirmationsläger, ordföranden för Humanisternas förening och en religionsforskare. Humanisternas konfirmationsläger välkomnar alla oavsett tro.

"Vi tror på livet före döden."
David Rönnegard, ordförande Humanisterna

”Den sekulära delen i den sekulära humanismen handlar om att religion och politik ska vara åtskilda. Skälet till det är att en religiös tro är en privat angelägenhet som inte ska påverka hur andra människor ska leva.”
David Rönnegard, ordförande Humanisterna

”Som ung, oftast, lär man sig att man ska ha en religion så att man kan känna en tillhörighet, men jag tycker att det ska vara lika viktigt att lära sig att man behöver inte tro på det som mamma, pappa eller en släkting tror på.”  
Hanna, konfirmand på Humanisternas konfirmationsläger