Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet historia

Gustav II Adolf - Från barndom till ung kung

Gustav II Adolf ärvde krig efter sin far. Kriget mot Danmark blev dyrt och Sverige tvingades att betala en miljon i lösen för att behålla Älvsborgs fästning. Det var Sveriges enda väg ut ur Östersjön. Efter freden med Danmark fick armén fortsätta till Ryssland och Narva. Gustav II Adolf skrev under tiden brev till Oxenstierna men även till sin hjärtas käraste Ebba Brahe.

Undervisningen i historia ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4-6 -Den svenska statens framväxt och organisation -Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor runt östersjön. Migration inom svenska riket -Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, män och kvinnor. -Hur historiska personer och händelser, t ex drottning Kristina, häxprocesser … framställts på olika sätt och tolkningar under skilda tider. -Tidsbegrepp, … stormaktstiden… samt olika syn på deras betydelse.

• Produktionsland: Sverige
  • Produktionsår: 2007