2021-10-06

FN-dagen 2021

Sonita - filmbild

Sonita är en ung rappare som har kämpat för att inte bli bortgift.

På Film och Skolas temasida mänskliga rättigheter tipsar vi om utbildningsfilm och spelfilm för alla åldrar. Där finns film som belyser fattigdom, rasfrågor, genusfrågor, mobbning, rätten till nationalitet och namn, hederskultur och mycket annat.

För lågstadiet rekommenderas särskilt Eva Funcks pedagogiska förklaring i Evas superkollBarnkonventionen samt Filmnavets filmserie Globala målen för barn.

För mellanstadiet rekommenderas den fina holländska serien Barnkonventionen och då särkilt avsnittet om hemmasittaren Merlijns rätt till skolgång, Jasons rätt att inte bli mobbad, Hur Ky blev Nils, den indiska spelfilmen 2 flickor samt den norska Flykten över gränsen.

För högstadiet och gymnasiet finns inspirerande dokumentärfilmer som den om afhganska Sonita och hennes kamp för frihetmen även fantastiska spelfilmer som turkiska Mustang, brittiska Suffragette, Mandela - vägen till frihet och klassiker som Louis Malles fortfarande aktuella och briljanta Vi ses igen barn. Handledningar finns till de flesta filmer ovan.

Bonustips: Svenska FN-förbundets skolmaterial