Tema: Demokrati och politik

I Sverige är vårt demokratiska styrelseskick grundlagsskyddat. Våra läroplaner genomsyras av syftet att utbilda barn att lära sig att värdera och förvalta vår demokrati för framtiden. I september 2018 var det val till riksdag, kommuner och landsting. Regeringsbildningen blev rekordlång på grund av ett komplicerat parlamentariskt läge.  Demokratiska val är något som idag ses som självklart, men för hundra år sedan hade inte alla i vårt land rösträtt. Friska upp minnet med Sveriges historia - välfärdens tid om 1900-talets viktiga reformer.

Demokrati får aldrig tas för given
De senaste årens auktoritära och populiska tendenser på många håll i världen, visar att det är mycket viktigt att slå vakt om demokratins grundvärden och mänskliga rättigheter. I den korta utmärkta filmen Expo - kampen för allas lika värde varnade Stieg Larsson redan för många år sedan om utvecklingen, som nu har blivit kusligt aktuell beträffande högerextremister. Se även filmen Hotet mot demokratin, som skildrar svenska nazister under andra världskriget och vad som hände med dem sedan.

Brist på demokrati kan få människor att fly. Se avsnitten i serien Internationella händelser om till exempel Migration, FN, Nordkorea, Mellanöstern och IS. I serien Världens händelser berättar flyktingar som i dag bor i Sverige sin personliga berättelse om sin flykt. Hör Admir berätta om flykten från Srebrenica 1993, Carolina om minnen från Chile 1973, Françoise om upplevelser från Rwanda 1994.

Om du undervisar yngre barn är tipset att låta Eva Funck lägga grunden, se nedan.

Drama

Milk

Oscarbelönade Sean Penn spelar Harvey Milk, den första öppet homosexuella mannen att bli vald till en framträdande politisk post i USA. Hans seger fick inte bara en enorm betydelse för homosexuellas rättigheter; han ändrade också synen på mänskliga rättigheter och blev, innan han i sköts till döds 1978, en hjälte i sitt hemland. Filmen berättar om Milks sista åtta år när han flyttar till San Fransisco. I ett av stadens arbetarkvarter öppnar han Castro Camera som snart blir en samlingsplats för homosexuella från hela landet. Milks nyfunna vänner stöttar honom när han träder in i politikens värld, samtidigt som han skaffar sig motståndare. Bland dem finns en annan man som valts in i kommunstyrelsen, Dan White (Josh Brolin). Milks och Whites åsikter går allt mer isär – men deras personliga öden närmar sig varandra mer och mer. Sean Penn belönades med en Oscar för Bästa manliga huvudroll för sin prestation som Harvey Milk, och filmen vann även priset för Bästa originalmanus.