Grundskola F-3

Herr Pinnemans äventyr
svenska/bild

Herr Pinnemans äventyr

Herr Pinneman bor i sitt familjeträd med tre små Pinnebarn och Pinnefru så kär. I det fina hemmets trädhåla leker barnen fridfullt med ekollonbilar. Att gå ut och leka är kul men kan för Pinnefamiljen vara farligt. Människor och djur tror att de kan göra vad som helst med en Pinnefamilj! Tryggast för dem alla är att lägga sig på marken och se ut som en ointressant pinne. Men en sommarmorgon när herr Pinneman ger sig ut för att jogga kommer en hund som tänker: ”En pinne, en pinne av ek, den passar till min käraste lek”. Det blir början på ett långt äventyr för stackars herr Pinneman men som tur är får han till slut hjälp av den snälla jultomten. En underbar bilderboksklassiker av Julia Donaldson i översättning av Lennart Hellsing har blivit en fantasifull filmsaga för alla åldrar.

Vi lär oss om eld
historia

Vi lär oss om eld

Vad vet du om eld och människans historia? Professor Lunatus ger en överblick som börjar för 1 miljon år sedan, över stenåldern fram till den industriella revolutionen. Tack vare eld har människor fått bättre mat med mer näring, fler verktyg och mängder av uppfinningar. Men vad är eld egentligen? För att elda behövs brännbart material, värme och syre. I ett avsnitt besöker vi brandkåren för att lära mer om att hantera eld och rök. Till sist – eld är mycket användbart, men riskerna är stora. Därför är det bra att lyssna på goda råd om allt från släckning, rök, stearinljus till grillning.