Hoppa till innehåll
  Vänligen logga in för att se på film

Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

Filmnavet Geografi

Bergslagen

Det vi nu kallar Bergslagen har inga bestämda gränser men dit räknas större delen av Västmanland, södra Dalarna och sydöstra Värmland. Bergslagen ligger i Svealand men naturen är mycket lik den i Norrland. Här finns mycket skog och berg som innehåller framför allt järnmalm. Nu är samtliga gruvor nedlagda men många turister besöker b la Falu koppargruva för att få höra historien om Fet-Mats och få uppleva det som en gång i tiden var Europas största arbetsplats. Sala silvergruva var en stor inkomstkälla för Sverige och kallades till och med för Sveriges skattkammare.

Vi får veta hur det idag går till att tillverka falukorv och om falukorvens historia. Hur kom knäckebrödet till i Filipstad lär vi oss samt att det i Grythyttan finns en restaurang- ochh hotellhögskola, där många kända kockar och restaurangchefer utbildat sig. Carl Jan Granqvist berättar hur det hela började en gång i tiden. SSAB tillverkar enorma mängder tunnplåt. Mycket av plåten blir till olika delar i bilar.

I Bergslagen finns många raggare som gillar amerikanska bilar. Varför vill man vara raggare idag? Vi får får följa med på en cruising. Tittaren guidas mellan olika platser med hjälp av ciceronen Anna från Borlänge.