Här kan du skapa ett klipp

Obs! tidskoden blir inte alltid exakt. Klippet kan börja någon sekund före eller efter vald tid.
Ange tiden i formatet, (mm:ss)

Kopiera den skapade länken till adressfältet i din webbläsare

samhällskunskap/svenska

Ashbal – IS barnsoldater

Lejonungarna, det är vad IS kallar sina yngsta medlemmar. De är mellan 4 och 16 år och har i olika träningsläger, så kallade Ashbal, blivit hjärntvättade och misshandlade under många månader. I den här gripande filmen berättar barn som flytt från IS och kriget vad de fått genomleva för hemskheter.
Nu har de flytt till Europa och ska leva med sina upplevelser. De får hitta sin egen väg vidare i livet, då de inte får hjälp för sin posttraumatiska stress som tiden hos IS och flykten har gett dem. Hur gör man när hjärtat har blivit svart som en av pojkarna uttrycker? Samtidigt letar IS efter dem så att de måste ständigt vara på sin vakt och hålla sig gömda.

Med smygtagna filmer och barnens berättelser om fruktansvärda upplevelser får vi veta hur propagandan går till för att locka till sig de unga pojkarna till religionen och organisationen. Vi får höra hur en maktlös lärare försökte ge barnen trygghet i en värld där föräldrar försvinner och kamrater avrättas.
Filmen belyser några av offren från Syriens krig – barnsoldaterna.

• Produktionsland: Frankrike
  • Produktionsår: 2017