1. 2017-10-17

Sonita

På Film och skolas nya temasida mänskliga rättigheter tipsar vi om både utbildningsfilm och spelfilm för alla åldrar med infallsvinklar från fattigdom, rasfrågor, genusfrågor till rätten till nationalitet och namn.

För yngre rekommenderas Eva Funcks pedagogiska förklaring liksom en fin serie för mellanstadiet där olika barn och deras problem illustreras utifrån en artikel i barnkonventionen.

För högstadiet och gymnasiet finns också många inspirerande dokumentärfilmer som Boxing for Freedom och Sonita (bilden), men också fantastiska spelfilmer som turkiska Mustang, brittiska Sufragette, Mandela - vägen till frihet och klassiker som Good bye Lenin och Louis Malles fortfarande aktuella och briljanta Vi ses igen barn. Handledningar finns till de flesta filmer ovan.

Bonustips: Svenska FN-förbundets Skolmaterial till FN-dagen