Aktuellt

2017-01-11 -----------------------------

Aktuellt Film och Skola januari 2017

Ny säsong suveräna filmer och förbättringar på Film och Skola:

  • De senaste två säsongernas utgivning kan du filtrera fram under Ämne. Se t.ex NYHETER vt 17 eller NYHETER ht 16
  • Filmerna sorteras nu på releasedatum eller alfabetiskt. Välj under Sortering i vänstermenyn (per automatik ser du filmerna med senast releasedatum).
  • På filmer där det står Valbar undertext så har du möjlighet att välja om du vill ha med eller utan text och även hur textremsan ska se ut. Läs mer om: Valbar undertext.
  • Vi har en ny spelare för utbildningsfilm, HTML5, vilket skapar fler möjligheter och möter ny standard/teknik. Läs mer här: Vad är HTML5?

 

2016-12-19 -----------------------------

Snart på Film och Skola vt 2017!

Nya utbildningsfilmer på Film och Skola vt 2017 

Upptäck intressanta filmnyheter i allt från bildanalys, nanoteknik, sociala medier, människans kropp, serietecknande, och klimatförändringarna - till filmer om Aristotoles, Platon och syftet med historia. Lär om vad bergskedjor och pappersvikning har med varandra att göra, eller vad poängen med konst är. Häpna över att vissa djur och även blinda ser med hjälp av ljud. Det och mer därtill får man veta i vårens nya filmer!

Läs mer om vad som kommer i vår katalog:

Filmnyheter vt 2017


2016-10-05 -----------------------------

KOMMANDE

Den efterfrågade dramaserien om mobbning på sociala medier får premiär på Film och Skola från november.

 

Hashtag

2016-09-07-----------------------------

Swedish Film jubileumslogo

Vårt moderbolag Swedish Film fyller 70 år och firar med att under 70 dagar ha ett extra bra erbjudande på Film och Skola! Se här:

Jubileumserbjudande nya kunder

 eller här om du redan har Swedish Film Licens:

Jubileumserbjudande licenskunder

Kontakta oss för att ta del av det tidsbegränsade erbjudandet! info@swedishfilm.se

2016-08-16-----------------------------

Nu finns säsongens nya utbildningsfilmer på Film och Skola!
Läs och inspireras av dem i höstens katalog.

Film och Skola katalog hösten 2016

2016-06-15-----------------------------

Snart på Film och Skola - HT-2016

höstens utbud 2016

Här är en förhandstitt på höstens nya filmer här på Film och Skola. Mycket att botanisera i för stora och små:

Farbror Rimfrost Högt uppe i Alperna bor farbror Rimfrost som besitter magiska krafter och ser till att snön sprids ut perfekt. Fin animerad saga. Svenskt tal. Från 6 år.
Le Père Frimas/El Padre Frimas Farbror Rimfrost med valbart franskt eller spanskt tal och text. Rek. från 13 år.              
Barnkonventionen Filmer baserade på Barnkonventionens artiklar. Från 10 år.
  - Queens rätt till bostad och mat Queen och hennes mamma är fattiga och på väg att bli hemlösa. Var ska Queen fira jul och nyår?               
  - Hur Ky blev Niels Smällare, och fotbollsträning gör Niels lycklig, men han har varit olycklig i många år för han är född i en flickas kropp. En dag vågar Niels berätta.             
  - Jasons rätt att inte bli mobbad Barnkonventionens artikel nummer 2: "Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras."              
  - Sisi och Wanwan - rätten att bli adopterad Vad hade kunnat hända med Sisi och Wanwan om de inte hade blivit adopterade?
Wallace Wallace är hörselskadad och lever i en tyst värld. Till sin hjälp får han sitt väggmålade monster som vaknar till liv. Från 10 år.                           
Fosterland 1-4 Nationalismen växer i Europa. Fredrik Önnevall reser i olika länder och träffar människor som kallar sig nationalister och de som känner sig som nationalisternas måltavlor. Från 14 år.                         
Tänkvärt Den underhållande och visuella serien Tänkvärt av filosofen, historikern och författaren Alain de Botton tar i korta filmer upp välkänd idéhistoria genom tiderna. Från 13 år.                         
  - Filosofiskt, sekulärt & psykologiskt Här samsas österländsk filosofi som Buddha och Konfucius med Sigmund Freuds psykoterapi och tips om hur en kan leva utan religion.           
  - Samhällsteorier och syftet med historia Här presenteras olika politiska teorier av Karl Marx, Adam Smith och John Rawls tillsammans med funderingen om varför man ska plugga historia.           
Energibärare - fossila råmaterial De här icke förnybara energibärarna baseras på organiska kolföreningar och har uppstått under geologisk forntid. De är bland de vanligaste men en belastning för miljön. Från 12 år.              
Guatemala - en demokratisk kamp mot korruption Claudia Paz Y Paz, Guatemalas första kvinnliga justitiekansler arbetar envist och seriöst mot korruption, knarkhandel och straffrihet. Hon nominerades till Nobels fredspris 2013. Från 14 år.       
Halloween Två filmer om legender och traditioner inom den anglosaxiska traditionen Halloween. Från 6 år.                    
Genteknikens framtida utmaningar Kan ett gott syfte ge människan rätt att experimentera med andra varelser? Från 13 år.      
Stadsgeografi - Den europeiska staden Vad är egentligen en stad? Varför ser de olika ut och hur har de växt fram? Från 13 år.  
Birka - vikingastaden På 700-talet var ön Birka i Mälaren en viktig stad med ett myller av liv, tills något hände och den övergavs... Från 9 år.                 
Framtidens städer - Simsalabim en stad! Med en antågande massiv befolkningsexplosion har experter börjat designa idealstäder från grunden. Dröm eller mardröm? Från 13 år.         
Staden - trafik och transporter Johan Anderberg visar vad som behövs för att ta sig fram eller leverera saker i en stad. Tex bussar, brev och rulltrappor. Från 5 år.
Staden - infrastruktur Och här visar Johan hur allt det vi delar i en stad fungerar, som vatten, avlopp, el och bredband. Från 5 år.
Månen – vår mäktiga tvillingplanet Spännande film med fokus på både fakta, sagor och myter. NO, Svenska. Från 11 år.
Den enda sanna vägen: Tre utvalda filmer i Anna Lindmans serie om sekter. Religion, Värdegrund, Psykologi. Från 13 år.  
  - Vem söker sig till en sekt? Vi möter Veronica som hamnade i en slavliknande tillvaro under en despotisk ledare.
  - Scientologerna och Jehovas Vittnen Vi får en inblick i hur det är att leva som scientolog eller Jehovas vittne och konsekvensen om man vill lämna.
  - Avhopparna Vi möter Helena, som fritogs av sin familj och genomgick en avprogrammering, och vi får veta mer om Livets ord och Moonrörelsen.
Fri publicering - till vilket pris? Diskussionsfilm om sociala medier och svårigheten att döma någon för kränkningar och hot på nätet. SH. Från 13 år.
Civilisationens födelse: Tre filmer om civilisationens uppkomst, som startar med demokratins födelse i det antika Grekland. Historia, Geografi. Från 13 år.
  - Grekernas storhetstid Här lades den kulturella grunden till den västerländska civilisationen.
  - Romarnas herravälde Romarna styrde över en femtedel av jordens befolkning och lade grunden för den moderna lagstiftningen.
  - Vikingarnas strapatser Som sjöfarare och pälshandlare revolutionerade vikingarna upptäcktsresandet och handeln.
Tjernobyl - Om djur, natur och strålning Om den radioaktiva strålningens konsekvenser i Tjernobyl men också om naturens återhämtningskraft. NO. Från 12 år.
Blodets fantastiska egenskaper Michael Mosley är tillbaka - denna gång gör han experiment med sitt eget blod för att ta reda på sex saker om det. Biologi, Idrott & Hälsa. Från 11 år.
Universums mysterier: De sista fyra spännande delarna i serien om rymdens stora frågor. Fysik, Astronomi. Från 12 år.
  - Sökandet efter vatten Vi får följa med till Jupiter, Pluto och Mars och se vad som skiljer dem från Jorden.
  - Vad finns därute? Med högteknologiska verktyg finns nu möjlighet för astronomer att undersöka platser även utanför vårt solsystem.
  - En stjärnas död Att stjärnor exploderar är en förutsättning för att andra stjärnor och solsystem ska kunna födas.
  - Vårt expanderade universum Med moderna teleskop och datorsimuleringar har synen på universum förändrats dramatiskt - hur har det blivit så stort så snabbt?
Palme - sista timmarna (skolversion) En 35 min skolversion om Palme; om honom, politiken, hur mordet påverkade Sverige, Palmehatet, talen mm. SO, Svenska. Från 13 år.
Palme - sista timmarna (spelfilmslängd) En 86 min dokumentär med spännande material om vad som hände timmarna före och efter Palmes död.

2016-04-28-----------------------------

Ibland förhandsvisar vi en film under en kort tid på Film och Skola. Då har du chans att se filmen flera månader före ordinarie premiär. Håll utkik efter denna symbol:

Film och Skola Förhandsvisning logo

2016-04-18-----------------------------

26-28:e april kan du träffa representanter för Film och Skola på SETT-dagarna på Kistamässan. Vi finns i monter L:37 tillsammans med Swedish Film. Få tips på hur du bäst använder sajten, eller få en demo på plats hur alla tjänster fungerar.
Varmt välkommen!

Settmässan 2016


2016-01-21

Nu finns alla säsongens nya utbildningsfilmer på Film och Skola!
Läs & inspireras av dem i vårens katalog. (Du hittar dem också om du klickar på fliken Utbildningsfilm/Ämne/Nyheter i svarta toppmenyn)

Utbildningsfilmer våren 2016

 

2015-12-18-----------------------------

Några nypublicerade tips från Film och Skola - spelfilm plus:

 Believe

Believe - en underbar film om  att våga tro på sig själv. BUFF 2014, från 10 år.
Skämmerskans dotter - omtyckt filmatisering av boken. Dansk fantasy med Maria Bonnevie och Stina Ekblad.
Kärlek vid första slaget - prisbelönat franskt drama om två ungdomars inkapslade känslor. Oförutsägbart manus, svart humor och karaktärer som agerar utanför könsrollsmönster gör denna till ett måste.

Sedan finns förstås annat spännande nypublicerat att titta på som kritikerrosade Papusza - den romska sången, biosuccén Jag är Ingrid och den underhållande dokumentären om och av den kände graffitikonstnären Banksy Exit Through the Gift Shop. Filmen är ett pefekt underlag för att diskutera vad som är konst och inte, samt konstens roll  i samhället. Se den och bedöm själv, om du till äventyrs har missat den,
hälsar Ann på Film och Skola.

2015-12-10-----------------------------

Snart på Film och Skola - VT-2016

Snart på Film och Skola vt-2016

Här är en förhandstitt på vårens nya filmer här på Film och Skola. Lite av varje att se fram emot för stora och små.

Magen - vår andra hjärna - Vi reser in i magen och hittar ett koncentrat av intelligens.
Barnkonventionen
- en serie filmer som sätter barnens bästa i främsta rummet.
Från Laos till Gothia Cup - kan fotboll förändra unga människors liv i Laos?
Kvantmekanikens hemligheter - existerar verkligen verkligheten? Två filmer om kvantmekanik.
En resa jorden runt
- följ med Professor Lunatus på resa!
Bacillakuten - nya avsnitt: Snoppen och snippan och Näsan.
Jag Eiffeltornet - Eiffeltornet berättar sin spännande historia.
Muntligt berättande i Marrakech - de nya muntliga berättarna i Marrakech.
Grekisk mytologi - Theseus och Minotaurous, och Perseus och Medusa
Genteknikens grunder - om våra gener, mutationer och evolution.
30-åriga kriget - Vad hände i Lützen? - hur mycket sanning finns det i myterna?
Min favoritfärg är alla färger - var färgerna kommer ifrån, och lite färglära.
Jakten på atomerna - allt omkring oss är uppbyggt av atomer, följ med en inre atom på resa.
Judarnas & muslimernas gemensamma historia
- i ca 1400 år har man levt som nära grannar. En serie i fyra delar från då till nu.
Bilder från första världskriget - hur upplevdes första världskriget för dem som var med? Två filmer presenterar fotografier tagna under kriget.
Så funkar hydrauliken - den moderna hydrauliken har revolutionerat industrin, men hur funkar den?
Universums mysterier - en spännande serie i fyra delar om jorden, månen, supervulkaner och svarta hål.
Svarta rosor och en röd klänning - om att få tillbaka livsglädjen trots att någon förstört ditt ansike med syra.
Hur gör man för att rädda ett folk? - om Sveriges rasbiologiska förflutna.
Kvinnor ur den svenska historien - några svenska kvinnors livsöden från forntid till 1800-tal. Serie i fyra delar.

 

2015-09-16-----------------------------

Nu finns säsongens nya utbildningsfilmer samlade på ett ställe (klicka på Utbildningsfilm/Ämne). Tanken är att du snabbt och enkelt ska kunna hitta nya filmer. Vill du läsa mer om de olika filmerna och skaffa dig en överblick är katalogen med Filmnyheter ett tips!

2015-09-15-----------------------------

27-28:e oktober kan du träffa representanter för Film och Skola på SETT-dagarna i Malmö. Vi finns i monter C:12 tillsammans med Swedish Film. Varmt välkommen!

SETT SYD 2015


2015-08-14-----------------------------

Katalog utbildningsfilmer 2015

 

2015-06-14-----------------------------

Snart på Film och Skola - HT -2015

Snart på Film och Skola

Flera program för yngre som till exempel:
Bondgården - en miniserie
Evas känslokoll - en serie med Eva Funck om känslor och hur de påverkar hjärnan, kroppen och psyket
Väder - om väder, väderobservationer och årstider för yngre
Järnåldern – öländsk storhetstid
Hur vi gjorde en fantasyfilm – Kan man göra en fantasyfilm utan budget, från manus till färdig film (passar ämnen som svenska, slöjd, musik, drama, bild). Från 11 år till och med gymnasiet

För äldre:
Normkritiska filmer med fokus på religion och religionsfrihet och även sexuell rätt (På tal om 6) anpassade till skolans alla ämnen och de nya läroplanerna
Malala – vägen till Nobelpriset
Expo – kampen för allas lika värde (om tidskriften och deras utbildningar om antirasism)
Jordbävning, orsaker, konsekvenser, lärdomar
Världen enligt H&M - en film om den globala marknadsekonomin
Atmosfäriska processer - för ämnet fysik och geografi
Yrkestips - korta filmer med yrkestips
Funderat på? - serie för NO-ämnen (teknik, biologi, kemi, fysik & hållbar utveckling)
Från Sverige till himlen - ytterligare program i serien
Det korrupta Kina
Feminism Inshalla! - om arabisk feminism
15 saker du inte visste om svampar
Att leva med parasiter

 

2015-03-31 -----------------------------

14-16 april deltar vi på SETT-dagarna på Kistamässan. Vi finns i Monter L:21
Välkommen dit, träffa oss och ta del av vårt förmånliga mässerbjudande!
SETT står för ”Scandinavian Educational Technology Transformation" och är Skandinaviens största mässa och konferens inom det moderna och innovativa lärandet.

SETT-dagarna 2015

 

2015-03-30 -----------------------------

KOMMANDE

Vi är glada och stolta över att äntligen få presentera helheten i det normkritiska materialet På tal om 6. De 29 filmerna är utarbetade efter Lgr11 och GY11 och är anpassade till alla grundskolans ämnen samt de ämnen som alla läser i gymnasiet. Säsong 2 publiceras på Film och Skola i sommar. Läs mer om alla fyra paket i  nedanstående pdf.

 

På tal om 6 - folder

 

2015-01-26 -----------------------------

En stor del av ungas identitetsskapande sker i skolan. Därför är det viktigt att diskutera och synliggöra normer och att kunna använda ett normkritiskt perspektiv. Men vad är en norm? Och hur kan vi utmana normer som är begränsande och hämmande? 

Läs mer om vårt nya Tema: Normkritik!

 

2015-01-12 -----------------------------

 

Film och Skola katalog vt 2015

Nu finns fler än 45 nya filmer uppe på sajten i alla ämnen. Bland dem guldkorn som till exempel Raskortet, På tal om 6 (15 normkritiska filmer i alla ämnen) och Skräp (10 filmer med miljötema, för yngre). Läs mer om alla filmer i vår aktuella katalog!


2014-10-27 -----------------------------

Nu finns vi på plats på Skolforum - Sveriges största lärarrum. Varmt välkomna att prata film och prova våra tjänster. Du hittar oss i monter A16:28, Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi bjuder på frukt och godis.

Skolforum 2014

2014-10-15 -----------------------------

Nu har vi lagt till ett nytt tema: Tema Genus, där vi samlat ett urval filmer som du kan ha glädje av i skolans viktiga uppdrag att motverka traditionella könsmönster. 

Han, hon, hen - ett genusmedvetet synsätt

2014-09-30 -----------------------------

Se omdebatterade filmen Raskortet !
Den 1 oktober släpps dokumentären Raskortet Filmo (som DVD). I januari 2015 släpps den även på Film och Skola - utbildning, vilket vi är mycket stolta över! Filmen blev under våren 2014 en stor "snackis" i sociala medier och många lärare har redan uppmärksammat den. Så planera redan nu för en temadag - läs mer om Raskortet.
Föreningen Film för Framtiden erbjuder även föreläsningar i samband med filmvisningen - låter det intressant kan du kontakta Malin Holmberg-Karim på filmforframtiden@tele2.se.

 

2014-09-01 -----------------------------

Nyhet Film och Skola - spelfilm plus

Se Chaplin och festivalfilmer i klassen!
På nya Film och Skola – spelfilm plus hittar du Chaplins Moderna tider, den geniala politiska satiren Diktatorn, festivalfilmer och andra filmnyheter.
Till många av filmerna finns handledningar. Missa inte Malmö stads prisvinnare från BUFF 2014, Mamma, jag älskar dig om lögner och vad de kan leda till. Läs mer om spelfilm plus.

 

2014-08-14 -----------------------------

Film och Skolas katalog HT 2014

Passa på att botanisera i Film och Skolas nya filmer HT 2014. Nu kan du se riktigt intressanta filmer om allt från Bikiniöarna, häxor, genusfrågor och Istidens giganter. Varför vänta?
Katalog

 

2014-06-19 -----------------------------

Nu finns ett nytt "Tema: Vår planet" på plats, med tips på olika filmer som förklarar hur bl.a. klimat och vulkaner fungerar. Du hittar det nere till vänster på startsidan.

Samtidigt vill vi på Film och Skola passa på att önska Glad Sommar! Med förhoppning om att alla ni lärare som använder vår tjänst får ett långt, skönt sommarlov! Under sommaren tar även redaktionen här semester, och återkommer med nya krafter i höst. 


2014-05-26 -----------------------------

Vi lyssnar på önskemålen från er lärare! Därför har vi förbättrat Film och Skolas sökfunktion och dessutom lagt till två nya användbara funktioner för dig som är inloggad.

• Sök med citat-tecken för att hitta serier och enstaka filmer direkt
- skriv t.ex "Världens historia" i sökfältet med förstoringsglaset, då begränsas sökresultatet till filmer med den exakta formuleringen i titel eller omslagstext. Självklart går det fortfarande att söka utan citat-tecken. Då visas alla filmer med något av orden i texten, i bokstavsordning.

• Spara favorit
- klicka på stjärnan när du vill spara en film till senare tillfälle. Alla dina favoriter listas på "Min sida". Ta bort tidigare favoriter genom att klicka på "Ta bort favorit".

• Skapa klipp
- vill du kunna förbereda en lektion där du ska visa ett avsnitt ur en utbildningsfilm? Klicka på "Skapa klipp". Skriv in start- och stopptiden i fönstret som öppnas. När du är klar klickar du på "Skapa klipplänk". Kopiera klipplänken som visas i fältet. Klistra sen in den i adressfältet på din webbläsare.
Tips 1! Spara länken till senare genom att kopiera och klistra in den i ett mejl som du skickar till dig själv.
Tips 2! För avsnittsindelade och längre filmer finns ofta information i handledningen om var ett avsnitt börjar och slutar. Då hittar du snabbt rätt innehåll för din lektion och kan enklare skapa en klipplänk.


2014-05-07 -----------------------------

29 filmer i alla ämnen ger perspektiv på normer och sex
Under läsåret 2014/2015 kommer Film och Skola att påbörja distribution av 29 korta normkritiska utbildningsfilmer från På tal om 6. Filmerna rustar lärare och elever inför diskussioner om attityder, sexualitet och normer. Det är viktigt då en stor del av ungas identitetskapande sker i skolan. Läs mer i vårt pressmeddelande!

På tal om 6 - 29 filmer i alla ämnen ger perspektiv på normer och sex


2014-04-22 -----------------------------

Den 7-8 maj träffar du oss på SETT-dagarna i Kista. SETT står för ”Scandinavian Educational Technology Transformation" och är Skandinaviens största mässa och konferens inom det moderna och innovativa lärandet. Kom till vår monter K:21 så berättar vi mer om vårt förmånliga tidsbegränsade premiärerbjudande. Vi ses!

SETT-dagarna på Kistamässan 7-8 maj